Gràfics 3D, quin patir d'assignatura!

Gràfics 3D ha estat fins ara el patiment més brutal com a assignatura en la UOC. La veritat és que en molts moments del semestre m’he plantejat deixar l’assignatura. La raó? Utilitzar un programa complex, poc intuïtiu i donat a penjar-se en el moment menys inesperat; 3D MAX.

 

Ha estat un part! Però finalment els resultats valen la pena... a mesura que vas agafant la lògica del programari 3D Studio Max, t’engresca veure els resultats d’allò que pots aconseguir.

El seguiment de l’assignatura es divideix en una part teòrica (rotllo de geometries, teories d’iluminació, perspectives...) i una altre pràctica que té el suport d’un laboratori per fer consultes i solucionar entrebancs. La veritat és que sense la feina d’en PEP GASSÓ al laboratori hagués estat impossible tirar endavant l’assignatura.

Les PACS

Aquí teniu els resultats de la part pràctica, modelatge (primitives, modificadors, operacions booleanes, objectes sollevats, corbes i nurbs), textures i il·luminació

I ara...el projecte!

Un cop realitzada l’escalada d’aprenentatge pràctic, comença la veritable tasca, un projecte personal... en aquest cas tinc clar que vull fer el taller de ReparamiPC i veure amb 6 mesos d’assignatura i partint des de cero què som capaços de fer en la pràctica final; temps per el projecte: 1 mes.

La primera tasca és agafar mides del local, i realitzar-lo a escala. Agafem amb en Jordi el metro i ens posem a mesurar tot.
Amb les mides de tot plegat comença l’aventura. Vas posant figures geomètriques (caixes en general) i veus que tot va agafant forma.

 

Amb la base del taller i veient que tot va encaixant anem per els detalls, a veure si es guanya en el realisme. La pràctica demana realitzar un objecte de cada tipus i ens aventurem amb el primer, la cadira feta amb primitives i modificadors... els detalls són el més important!

Anem a posar les cadires al taller a veure que passa?¿... tinc una nit tranquil·la i farem un teclat també! :)

Eh! Això ja comença a semblar el taller, jajajaja... ara si que m’ho passo bé... ja no és cosa de l’assignatura és un repte personal. Ha de quedar “niquelao”.

Anem a fer uns detalls més... ara toca l’objecte sollevat; fa dies que no toco el programa i m’esmero al màxim amb els detalls. Vull dissenyar un “flexo” amb el màxim realisme possible. El nivell de detalls passa per fer fins els cargols, o el cables de corrent... i no cal dir que tot ha d’estar a mida.

Per a l’objecte amb booleans he triat el radiador del taller... a més amb la texturització el farem metàl·lic amb “ray trace” i segur que destacarà per si sol ;)

Ja ens queda el darrer objecte i un dels que més mals de caps m’ha donat, el treball amb nurbs. Aquest tipus d’objecte amb corbes, per a crear superfícies naturals o amb aspectes ergonòmics és el més pesat. Treballar amb nurbs fa que el programa es quedi grogui contínuament... suposo que per la quantitat de càlculs que ha de realitzar quan li fas fer una bajanada que no entén... quins mals de cap... mare meva! 

Molt bé... queda fer un ratolí i us presento l’aspecte final sense textures i il·luminació.
Ja arribem al final! Ara és quan es diu allò de “que es faci la llum!”

Primera proba d’iluminació :

Segona proba d’iluminació:

Els resultats d'una feinada!

Aquí teniu els resultats finals de tot el projecte, 1 mes de feina molts mals de cap i crits de desesperació. Al final una A cercada al llarg de tota l’assignatura. Crec que ha estat una de les millors feines fins al moment! I sense cap dubte l’assignatura a la que més hores he dedicat fins a la data.

El semestre vinent, aplicarem moviment al nostre taller! Hem agafat ANIMACIÓ 2D/3D!!!!

 

Darrera modificació elDissabte, 26 Juliol 2014 14:20