PS4 VR, com enfonsar un bon producte amb un nefast posicionament

En aquesta entrada us vull posar en la situació que he viscut darrerament i que considero un error garrafal de màrqueting, logística i publicitat d’una de les empreses punteres en el camp dels videojocs SONY, i la seva Playstation 4.

Personalment crec que es un error digne d‘estudiar-lo com a exemple en qualsevol carrera de màrqueting. Per tot això us en faig cinc cèntims.

Primer de tot vull dir que no sóc una persona assídua als videojocs. Fa poc més d’un any vaig comprar una Playstation 4 per començar a endinsar-me en el disseny de videojocs, programació, i animació de personatges. És molt complicat intentar fer alguna cosa si no hi entens de jugabilitat, dinàmiques i altres moltes coses que has de saber per començar. Què millor que aprendre-ho jugant una miqueta. Tot i que al principi ho considerés una pèrdua de temps.

Bé anem a l’historia...

Quan vaig veure el nivell gràfic de Playstation 4 amb els jocs que proposava treure al mercat, Uncharted 4, The Last Guardian... i meravelles de programació que ja tenia com Grand Theft Auto V... així com el seu pronòstic de treure en menys d’1 any les ulleres de realitat virtual; no em vaig poder resistir.
Tenia una antiga Playstation 2 plena de pols, i era l’hora de renovar.
Tant punt es va posar a la venda Uncharted 4, vaig comprar un pack amb tot plegat i alguns jocs per veure como anava tot això. Estava a l’espera de que sortís la VR i de mentres aniríem fent camí.

Us he de dir que l’experiència ha estat molt gratificant. El nivell gràfic que ofereixen les consoles avui en dia dista molt de les Atari, o les Sega dels nostres dies...han passat 30 anys ;)  Els jocs moltes vegades tenen un nivell de realisme excepcional. Quina passada seria poder entrar dins aquest mon virtualment i sentir-se en aquesta realitat de colors i formes sense límit  ;)... una realitat com la de les pel·lícules futuristes dels 80.

... un any més tard.

Ja fa més d’un mes s’han posat a la venda les ulleres de VR de Playstation. Actualment competeixen amb Oculus Rift i HTC Vive. Playstation VR no és la millor a nivell de hardware, potser tampoc en petits detalls en l’experiència, però sí, és la que te més possibilitats de venta. Ja no sols per preu que és quasi la meitat que les seves contrincants, sinó per opcions. De ben segur que es desenvoluparan forces més experiències i gadjets per aquestes que per les seves competidores reservades a un públic més elitista.

Així doncs! Prepara’t butxaca que anirem aquesta setmana a fer la compra...

Aquesta primera part de l’historia és flors i violes... però ara comença l’engròs...

Em llevo disposat a fer la compra, després de meditar-ho uns dies. Tot fent un cafè miro per Internet per comparar preus, crítiques, vídeos del youtube i més. En la cerca veig una cosa molt estranya: els “mandos” MOVE que es venen per separat s’han exhaurit.

Per poder fer servir les VR de Playstation és necessari una càmera que captura el moviment de les llums dels dispositius així com un comandament, “mando”, que pot ser l’estàndard de la Play o els MOVE dissenyats per tenir una millor experiència. He de dir que tant els MOVE, com la càmera, són heretats de l’antiga Playstation 3; per el que parlem de tecnologia vella.

No entenc res, SONY no ha tret un pack?¿ Però com pot ser? Bé, haurem de comprar les 3 coses per separat! Anem a Girona, a veure que passa!
... Porto 2 hores voltant per tot Girona y en cap centre, botiga, ni per Internet! és possible trobar comandaments MOVE. Increïble! Torno a casa i em disposo a investigar què està passant? :( :- (((

La majoria de les webs no tenen ni tant sols data d’entrada per els components! Quina cosa més rara... serà que SONY està pensant treure uns comandaments més moderns?
Googlejo, i reGooglejo com un desesperat i no trobo res al respecte. En aquest moment el meu cap comença a recordar errors de logística estudiats en les classes de màrqueting i em començo a flairar que aquest és un d’aquests, el de SONY. Què faig?

Llavors d’unes trucades per localitzar, mitjançant l’única cadena que en te disponibles, un centre on hi hagi estoc per tot Catalunya, en trobo 6 unitats a Mataró. En faig reserva.
Al arribar s’havien venut tots, sols quedava la meva reservada!!!
Com es possible??? SONY és una gran empresa com pot cometre aquests errors?

Bé, després d’aquesta gimcana aconseguim tot el necessari per poder fer la prova... ara... que us puc dir?????? :) :-)))))
Una passada!
El futur en el meu menjador de casa!
La veritat, em pregunto com és possible que tanta gent en parli malament? És cert que provoca CINETOSI, i en alguns casos, amb experiències molt ràpides de VR i segons la persona, l’efecte de vòmits. Expulsar el que t’has pres que està generant aquest comportament, és el mecanisme de defensa del teu cervell. Aquest no entén per que estàs veient tant de moviment si els altres sensors de l’oïda i del cos no ho perceben ;)  
Però aquest efecte és normal, si et mareges normalment... com vols no marejar-te anant amb un cotxe a 300km per hora a tot drap? Aquest efecte és lògic, i per tant és normal haver d’acostumar el teu cos.
No totes les experiències i jocs maregen. Però és un tema d’escala, n’hi ha que ho fan molt i d’altres que gens. Val la pena anar fent petites immersions per acostumar el teu cervell a que entengui que allò és normal ;)

Us ho dic llavors de provar-ho unes setmanes. L’experiència és com diria el Miki: “BRUTAL”...

Bé, arribem a la reflexió:

SONY amb Playstation VR volia arribar a vendre més de 2 milions d’unitats abans de finalitzar el 2016. Us puc dir que si no ho aconsegueix és per el seu màrqueting.
A tot això, heu de sumar que per empitjorar ha tret Playstation 4 PRO. Aquesta nova consola millorada ha sortit pràcticament en les dates de les VR i ha generat rebuig i confusió. Les persones fidels a SONY no li perdonen que al mig de cicle de vida d’una consola en tregui una de millorada per poder veure amb més resolució els jocs. SONY ha de tenir en compte les butxaques dels seus clients i deixar-los respirar.
Així mateix els que volen comprar el seu producte de realitat virtual es pregunten si han de canviar de consola, per que per alguna raó ho han tret en la mateixa línea de temps.

Ara poseu-vos en el cap d’algú que té una Playstation 4 com jo, i no cerca per Internet per veure el que passa amb tot plegat:  
Per una banda no tenim un pack complert, per l’altra no hi ha estoc de components. A més... acaba de sortir una play millorada, la necessito?¿?
Ups! Saps què... esperem una miqueta a veure com acaba tot plegat!

...i? com queda la cosa ?¿?¿¿??

Resumim... :) No és necessari tenir els MOVE per jugar en totes les experiències de Playstation VR i no és necessari canviar la consola per poder fer anar les VR sense problemes.
Tot això queda en un error garrafal de comunicació i logística de SONY. Un error digne d’estudi:

Com un bon producte pot arribar a ser un fracàs de màrqueting, Playstation VR.

La pregunta que ens podríem fer ara és si aconseguirà l'èxit tot i aquest desgavell per part de SONY.
Jo, la veritat, espero que sí. Val molt la pena! i és un món apart per viure noves sensacions en el mon dels videojocs, el cinema, les ciències... i estic plenament en d’acord amb la revista TIME al considerar-les un dels millors invents del 2016.

Darrera modificació elDiumenge, 04 Novembre 2018 20:14